Sajnos az utóbbi években nem igazán sikerült sok fiatal beépíteni a magyar válogatottba, sőt Sallai Rolandon és Szoboszlai Dominiken kívül szinte senkit. Pedig akárhogy nézzük, Dzsudzsák Balázs vagy éppen Szalai Ádám sem lesz már fiatalabb, ők már aligha a jövőt jelképezik, így Marco Rossinak minél előbb lehetséges utódok után kéne kutakodnia. Mi most tíz olyan fiatal magyar tinédzser tehetséget gyűjtöttünk össze, akik könnyen a szövetségi kapitány látóterébe kerülhetnek.

10. Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia)

A Puskás Akadémia játékosa kiemelkedő teljesítményt nyújtott az U17-es válogatottban, ráadásul csapatkapitányként. Számos nemzetközi portál kiemelte a teljesítményét, generációja egyik legnagyobb ígérete. Középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető, mentálisan és fizikailag is kiemelkedő, az olasz Tutto Mercato Web a “a magyar Daniele De Rossinak”titulálta hasonló stílusa miatt. 15 évesen egy hetet eltölthetett a Bayern Münchennél is, ahol szintén meg voltak elégedve a teljesítményével.

Posztobányi (16-osban) a tavalyi Suzuki kupán is felhívta magára a figyelmet, remélhetőleg minél előbb a felnőtt futballban is megmutathatja tudását.

9. Senkó Zsombor (Juventus)

Kapusok terén mindig jól állt a magyar futball, több kapusunk lett elismert nemzetközi szinten is. Senkó az Illés Akadémiáról került a Juventushoz, ahol az U17-es keret kapusaként alapembernek számít, sőt már a felnőttekkel is együtt edzhetett a Fiorentina elleni meccs előtt. 16 mérkőzésen lépett pályára az idei szezonban, ezeken 18 gólt kapott, három mérkőzésen viszont egyáltalán nem tudták bevenni a kapuját. Mint ahogy lenni szokott, őt is egy válogatott meccsen szúrták ki a Juventus megfigyelői. Remek felépítésű (195 cm), lábbal is kiemelkedő, kiváló mentalitású játékos.

Senkó Zsombor már a Juventus nagycsapatával is együtt készülhetett, az edzés után pedig a portugál világsztárral, Cristiano Ronaldoval is készített egy képet.

8. Kalafat Álmos (Besiktas)

A fiatal balszélső Isztanbulban született, így már kiskorától kezdve a Besiktas akadémiáján nevelkedett. Tavaly nyáron a felkészülési időszakban már bemutatkozhatott a nagycsapatban, idén februárban pedig egyszer ott ült az első csapat török élvonalbeli meccsén, de nem állt be. Most még az U19-es bajnokságban lövi a gólokat, ahol 23 mérkőzésen 12 gól a mérlege, – amivel vezeti a góllövőlistát – de 2 gólpasszt is kiosztott. Hogyha továbbra is így folytatja, akkor könnyedén az első csapatban találhatja magát.

Kalafat Álmos (18 éves) kemény munkájával betörhet a Besiktas első csapatába, az ősszel pedig az U19-es magyar válogatottban is láthattuk.

7. Hegyi Krisztián (West Ham)

Ő is a Haladás remek kapusképzésében részesült, csakúgy, mint Senkó Zsombor. Számos csapat érdeklődött iránta, Angliából és Spanyolországból is, de végül a West Ham mellett döntött. Remekül sikerült a beilleszkedése Angliában, már a felnőttekkel is együtt edzhetett, sőt a Premier League előszobájának tekinthető U23-as bajnokságban is védhetett két alkalommal. Novemberben ráadásul a PL International Cupon is remekül védett, ami egy rangos nemzetközi sorozat. Megszerzésekor a West Ham lehozott egy cikket, miszerint korosztálya egyik legnagyobb kapustehetségét szerezték meg Hegyi személyében, ami egyáltalán nem túlzás.

Hegyi Krisztián (jobbra) az U17-es Európa-bajnokság után edzésben a kalapácsok felnőttcsapatánál, a csaknem 40 millió euróért szerződtetett brazil Felipe Anderson társaságában.

6. Csoboth Kevin (Benfica)

Lassan már négy éve annak, hogy a fiatal Csoboth Kevin kikerült Portugáliába. Ezalatt nyert U19-es bajnokságot a Benficaval, sőt időközben magyar társat is kapott Molnár Rajmund személyében. Mára már a másodosztályú B csapat játékosa, ahol idén 5 meccsen lépett pályára, van már egy gólja és egy gólpassza is. Sajnos pont rosszkor sérült meg, de szépen halad előre, már a felnőtt futballban is bizonyít, ám nehéz lesz neki betörni a Benfica nagycsapatába. Gyors, dinamikus szélső, viszont hamarosan már 20 éves lesz, ezért raktuk ennyire hátra ezen a listán.

Csoboth Kevin megszerette a portugáliai életet, a pécsi fiú az idei szezonban az U23-as csapat mellett a B csapatban is elkezdett játszani.

5. Mester Csaba (Austria Wien)

Itthon a Győri ETO-ban kezdett el futballozni, majd Ausztria legjobb utánpótlás csapataiban (Rapid, Salzburg) fordult meg, mielőtt az Austria Wienhez szerződött. A most 17 éves csatár már a tavalyi idényben is szerepet kapott a fiókcsapatnak számító Young Violetsben, de egy súlyos sérülés kettétörte a szezonját, pedig a 2018/19-as idényben az osztrák másodosztály legfiatalabb gólszerzője lett, olyan neveket megelőzve, mint a Salzburg ékköve, Karim Adeyemi. Az ősszel leginkább az U18-as Bundesligában szerepelt, majd a brazíliai VB után sikerült visszaverekednie magát a második csapatba, ahol 7 mérkőzésen 2 gólt és 2 gólpasszt szerzett a most futó idényben.

Mester Csaba hamarosan az osztrák Bundesligában is szerepet kaphat, itthon szinte alig ismerik, pedig az egyik legtehetségesebb játékosunk.

4. Zuigéber Ákos (MTK Budapest)

Végigjárta a ranglétrát a fővárosi csapatnál, ahol az idén a nagycsapatban négy mérkőzésen is pályára lépett, mint a másodosztály legfiatalabb játékosa, ezeken pedig két gólt és két gólpasszt szerzett. Sajnos fél éve nem játszott, mivel a korosztályos VB-n súlyosan megsérült Ausztrália ellen, de hamarosan végre visszatérhet a pályára. Hogyha az MTK feljut az élvonalba, akkor akár ott is komoly szerep juthat neki. Érdemes lesz őt figyelni, az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező magyar tehetség.

Zuigéber Ákost már 14 éves (!) korában is szerepet kapott volna az MTK felnőttcsapatában, de a szabályok miatt végül nem játszhatott Feczkó Tamás kezei alatt.

3. Németh András (KRC Genk)

Hamar feltűnt mindenkinek, hogy mennyire tehetséges, de itthon mégis védőt akartak csinálni belőle. 13 éves korában költöztek ki a családjával Belgiumba, ekkor került a Genkhez. Akkor robbant be igazán a köztudatba, amikor a hazai rendezésű 2018-as Suzuki kupán villogott, Felcsúton gólkirály lett. Tavaly a magyar korosztályos válogatottal részt vett az EB-n és a VB-n is, előbbin három, utóbbin pedig két gólt szerzett. Klubcsapatában pedig azok mellett, hogy ősszel szerzett mesterhármast a Genk tartalékegyüttesében, a Napoli kapuját is bevette a Youth Leagueben. Idén januárban pedig, hogy belekóstoljon a felnőtt futballba, a belga másodosztályú Lommel csapatához került kölcsönbe. Németh az egyik legnagyobb csatárzsenink lehet az elkövetkezendő években, fejlődése szempontjából pedig a lehető legjobb helyen van Belgiumban.

Németh (balra) Fokvárosban született, a korosztályos válogatott meccsek alatt pedig a szurkolók által ráragadt a „magyar Mbappé” becenév is.

2. Beke Péter (Hamburg)

Ferencváros nevelés, majd 2017-ben került ki Németországba, a Hamburghoz. Szépen végigjárta a ranglétrát, első évében 11 gólt szerzett az U17-es élvonalban. Tavaly már felkerült az U19-be, ahol 18 találattal ötödik lett a góllövőlistán. Az idei évben is ott van a legjobb góllövők között, 14 találata mellett már hat gólpasszt is kiosztott a korosztályos Bundesligában. Rendkívül gólerős játékos, remek mentalitással, nagy jövő áll előtte.

Beke Péter (19) három szezon alatt eddig 43 gólt szerzett a német utánpótlásban, hamarosan pedig beléphet a felnőtt futballba is.

1. Bukta Csaba (Liefering)

Szoboszlai Dominik utját járhatja ki, az utánpótlásból kikerülve előbb a másodosztályú Lieferingben bizonyíthat, majd idővel a Salzburgban. Bemutatkozó meccsén rögtön gólt szerzett tavaly, idénre pedig megszilárdította a helyét, 11 bajnokin három gól mellett 5 asszisztot is kiosztott a szélső, de csatárként is helytálló fiatal. Jó szezont fut, mindössze 18 éves még csak, egy-két év és a Salzburg nagycsapatában is alapember lehet.

Bukta Csaba ugyanúgy betörhet a Salzburgba, mint ahogy azt Szoboszlai Dominik tette tavaly.

Nagy László & Garda Viktor